Унгарски учени установиха, че кучетата могат да се привързват и към

...
Унгарски учени установиха, че кучетата могат да се привързват и към
Коментари Харесай

Кучетата могат да се привържат и към роботи

Унгарски учени откриха, че кучетата могат да се привързват и към роботи, стига да получават от тях храна.

Изследователски екип от Унгарската академия на науките и експерти от университета " Йотвьош Лоранд " в Будапеща изследвали 29 кучета, които започнали да извършват заповеди на първичен робот, чиито дейности наподобявали човешко държание.

Когато опитното животно влизало в стаята, примитивната ръка на робота посочвала в коя от двете кофи имало скрита храна, само че кучетата мъчно разбирали жеста. Когато обаче роботът проявявал  " обществено държание към тях "  преди опита, те по-лесно намирали храната. Под " приятелско отношение " учените имали поради машината да назове кучето с името му. 

Кучетата прекарвали и повече време с робота, в случай че преди този момент се били сприятелили при предходни опити.

Роботът, с който били извършени опитите, приличал на апарат за фитнес, оборудван с две " ръце ", завършващи с бели ръкавици. Когато той се държал " асоциално " и бипкал с клаксона си, той отпъждал кучетата. Но когато на монитора се появявало човешко лице или стопанинът на животното се здрависвал с него и си говорел по роднински, тези " обществени " детайли карали четириногите да схващат по-бързо и да се привързват към устройството. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР